Podběl

Jedna z prvních léčivých bylinek, kterou můžeme sbírat časně na jaře, je květ podbělu. Později od května do června se sbírají zdravé listy bez řapíku, neboť ten špatně schne. Listy mají více účinné látky než květ. Trhají se do 9. hodiny ranní.

Léčivé účinky květu

  • protikřečové
  • uvolňování hlenů
  • protizánětlivé účinky - průdušky, hrtan, hrdlo

Léčivé účinky list

  • tlumí kašel
  • podporuje vykašlávání
  • pomáhá při astmatu
  • zápal plic
  • chrapot
  • zahlenění
  • zánět nosohltanu
  • vitamin C

Při zdlouhavém kašli a trýznivém chrapotu by se měl pít čaj z podbělu častěji během dne oslazený medem. Je také pomocníkem při cukrovce, zinek zvyšuje využití inzulínu.

Čerstvou šťávou z listů můžeme potírat rány a spáleniny.

Sušené listy se používaly jako fajfkový tabák. Jejich kouření pomáhá při záduše, těžkostech s dechem a bolestech zubů.

Podběl nepoužíváme pro vnitřní aplikaci čerstvý, ale vždy sušený.


Magie

Kromě léčivých účinků, který podběl má, se používal i k zlepšení jasnovidectví a to ve formě čaje nebo kadidla a vína. Má soustřeďující vlastnost, takže umožňuje lepší zachycení předávaných poselství a využívání vlastní intuice. Přidává se do milostných amuletů, aby přivolal lásku a mír. Kouřením listů zase vyvolává vize.


Emoce

Stejně jak odstraňuje hleny a nečistoty z plic, tak podobný účinek má i v oblasti emocionální. Zmírňuje vnitřní emoce závisti a žárlivosti, které jsme nevyjádřili a nechali je uvězněny v plicích, které jsou schopné vydržet tam i několik let.

Podběl je také lék pro pohublé lidi s černými vlasy a tmavou pletí. Zároveň je i vhodný pro lidi, kteří popírají realitu, bojí se přiznat její horší stránku, její stíny.

Připravte si čaj z podbělu a pijte jej na konci každého dne po dobu jednoho lunárního měsíce (od úplňku do úplňku).

Nedoporučuje se pít déle jak 6 týdnů vhledem k obsahu pyridoxinových alkaloidů, i když je v něm obsaženo minimální množství. Dlouhodobé užívání podbělu může poškodit játra. Dávejte si 2 měsíce pauzu.


Kuchyňské použití 

Z květů se připravuje víno. Zralé listy lze usušit, spálit a popel použít jako náhražku soli. Listy se používají na přípravu polévek a do salátů.

Dvě až tři lžičky čerstvé podbělové šťávy z listů lze zamíchat s masovým vývarem nebo teplým mlékem.


Šťáva z listů

Čerstvě vytlačená šťáva se kape do bolavého ucha.


Rozmělněné listy

Z rozdrcených listů můžeme připravit pleťovou masku na mastnou, uhrovitou a zánětlivou pleť. 

Kašovitý obklad se používá na křečové žíly.